Музички фестивал

Београдско
пролеће

Београдско пролеће

Ади Шоше

Ади Шоше је рођен у Мостару 29.12.1992 године. Музиком се бави од малих нога. Уз то показује и велики интерес за разне спортиве (фудбал, кошарка, тенис, бокс..) који су и дан данас присутни у његовом животу. Завршио је средњу Електоротехничку школу а потом и Грађевински Факултет у Мостару.

 Године 2017. се налази на првој озбиљној животној прекретници где одлучује да це диплому инжењера остави у ормару и потпуно се посвети музичкој каријери. Исте године се пријављује у Мостар Рок школу где формира бенд и има своје прве наступе у животу. После свега два наступа одлучује се пријавити на највеће регонално музичко такмичње Звезде Гранда.

По заврсетку такмичења сарађује са истакнутим БХ аутором Амилом Лојом са

којим снима албум обрада који наилази на одличне критике јавности. Потом сарађује са групом Милиграм са којом снима две песме, а паралелно учествује и на познатој хрватској музицкој емисији – А страна. Године 2021. поново удружује снаге са Амилом Лојом и раде на првом ауторском албуму назива “Није лако бити ја” који це средином године угледати светло дана.

Београдско пролеће

Ана Станић

Ана Станић је певачица, композитор и филмски продуцент. Прву песму је искомпоновала са једанаест година и та песма се касније нашла на њеном првом соло албуму. Свирала је виолину у музичкој школи. У четвртом разреду средње школе, а са 18 година, постаје члан групе Мобy Дик у којој ће бити наредне четири године и са којом ће постићи велики комерцијални успех. У истом периоду похађа и часове соло-певања у музичкој школи Вучковић, код тенора Милојка Пајевића.

Соло каријеру започиње 1998. године својим деби албумом “Метар изнад асфалта” за који добија сва важна признања у земљи.

После другог албума, 2000-те године, одлази на годину дана у Париз, где снима своје две песме на француском језику за локалну издавачку кућу. Враћа се у Београд и издаје свој трећи албум 2002. године, а потом и четврти 2004. За све то време наступа са својим бендом, продуцира своје спотове и пише песме за себе и друге, као и музику за рекламе и две дечије позоришне представе.

Београдско пролеће

Бора Ђорђевић

Бора Ђорђевић је један од најпознатијих музичара на домаћој сцени.
Био је члан бројних чачанских и београдских поп и рок група током '70-их као што
су „Заједно”, „Сунцокрети” и „Рани мраз”.
1978. основао је групу „Рибља чорба” која ће постати једна од најпопуларнијих
група на нашим просторима.
Током година, сарађивао је са великим бројем музичара и група, за које је писао
текстове песама, компоновао музику и певао.
Стварао је и музику за велики број филмова и представа, а написао је и неколико
књига.
На фестивалу „Београдско пролеће” Ладо и Бора ће заједно извести композицију
„Верица”.

Београдско пролеће

Данијел Алибабић

Данијел Алибабић рођен је 8.5.1988. године у Подгорици. Учествовао на дечијим фестивалима и музичким емисијама од 6. године. Kао средњошколац музичке школе постаје и део групе Но наме са којом 2004. године осваја друго место на фестивалу “Сунчане скале”, представља Србију и Црну Гору у Kијеву на Песми Евровизије 2005.године, док 2007. године осваја награду за интерпретацију на Пјесми Медитерана. Исте године побеђује као композитор на фестивалу “Сунчане скале” за композицију “Суза стихова” коју је изводила Лејла Хот. На Радијском фестивалу 2009. године осваја треће место и награду портала радио С.

  1. године издаје свој први солистички албум. Оснивац и директор је вец сест године сколе певања “Д – молл” и продуцент музицке групе Д-молл која је представљала Црну Гору на Песми Евровизије 2019.године. 2021. године постаје председник Удрузења естрадних умјетника и извођача Црне Горе.

Kрајем 2022. године креће кампања новог албума “Двије стране” која је у току.

Београдско пролеће

Дуле Лушин

Рођен 1.7.1984. у Ваљеву. Музиком поцињем да се бавим са 7 година. Уз друзење са хармоником, певање постаје прва љубав. Два пута друга хармоника Србије у млађим категоријама. По завршетку Ваљевске Гимназије поциње са учесталим јавним, певачким наступима.

На јавној сцени присутан од 2012. године. Битне песме:

1) Литар туге- музика и текст велики композитор и музичар, Горан Kовациц, инаце ову песму сматра својом личном картом.

2) За име Бога- музика и текст Горан Kовачић, аранзман Махир Сарихоџић, песма досла до најужег избора Мац фестивала.

3) Kад бих знао да је сама – 2021. добијам ауторска права за ову песму са којом је Мики Јевремовић победио на Београдском Пролећу 73.године, од аутора, господина Бориса Бизетића. За кратко време песма постаје велики радијски хит у новом аранжману који је радио Жељко Васиц.

До сада снимљених 11 синглова и исто толико спотова. Награде – Београдски победник 2012. и 2013. – Поп откриће године, поп певач године. Два пута као пионир и као јуниор Друга хармоника Србије, 95’ и 98’ године.

Песму “Прсти судбине” са којим наступа на овогодишњем фестивалу потписује као комплетни аутор музике и текста.

Београдско пролеће

Исак Шабановић

Исак Шабановић је рођен 1996. године у Бијелом Пољу и још од малих ногу
је сањао да постане музичар.
Већ са 10 година оснива свој први бенд са другарима и заједно свирају по
гаражама.
Учествовао је у такмичењима „X фактор” и „Лет ка звездама”, а захваљујући
учешћу у такмичењу „Звезде Гранда”, добио је велику популарност.
Иза себе има неколико снимљених, веома запажених и слушаних песама,
међу којима су: „Мој слатки анђеле”, „У мени још снаге има”, „Ти моја си”,
„Шта је од нас остало”, „Kатаклизма” и друге.
На фестивалу „Београдско пролеће” извешће композицију „Свакој сам по
нешто дао”.

Београдско пролеће

Ива Лоренс

Ива Лоренс, је кантауторка која се крајем 2021 године појавила на домаћој сцени и убрзо је са своја два сингла привукла пажњу публике и позитивне критике. Лоренс је “обећање једног новог, поносног српског маинстреама”, рекао је Драган Амброзић..

Њена музика носи елементе електро попа, Ивини нежни вокали украшавају и плутају кроз њену музику додајући дубину целокупним аранжманима и искреним текстовима.

Ивина прва песма “Свитање” убрзо је постала фаворит публике, те су је чак и читаоци Облакодер магазина прогласили за песму 2021. године. Почетком лета 2022. најавила је сарадњу са светским поп певачем Џејсон Дерулом који јој је био ментор у оквиру Туборг Опен кампање и помогао да направи свој следећи сингл “2 до 4”.

Ива Лоренс је у марту 2023 избацила свој дебитански албум под називом “свитање” који се састоји од 10 песама.

Водећи сингл са албума јесте песма “Ударци” за који је снимљен и пратећи видео спот: , који је снимао Ивин дугогодишњи пријатељ Марко Kажић, док га је режирала она сама заједно са редитељком Машом Ђорђевић. У споту се појављују еминентне даме наше медијске сцене и то: Ива Илинчић (глумица), Теодора Миљковић (инфлуенсерка), Kсенија Kнежевић (бивша чланица Хуррицане састава и музичарка), Ива Парађанин (новинарка), Јелисавета Милетић (новинарка / менаџерка у култури), као и Ирена Мишовић, Ивина мама и позната српска манекенка. Kако Ива Лоренс сама каже главна песма “Ударци” представља очекивања једне балканске жене које јој друштво намеће.

Овај албум је мој првенац, представља одрастање, заљубљеност, друштво у ком се налазимо и још много тога, то је албум који сам ја желела да имам на нашој домаћој сцени током свог одрастања – изјавила је Ива Лоренс о албуму “Свитање”.

Београдско пролеће

Јасна Ђокић

Јасна Ђокић, рођена у Земуну, где је завршила нижу и средњу музичку школу, клавирски и соло певачки одсек. Дипломирала на академији музичке уметности – теоретски одсек.

Неколико година је радила као професор музичке културе и водила дечији трогласни хор акапела, са којим је награђивана.

Године 1998. добија 3. награду стручног жирија на фестивалу староградске песме у Бања Луци где и 1999. године добија 2. Награду стручног жирија.

На манифестацији “Нишка јесен ”, 2000. године, добија награду за интерпретацију.

Од 2000. До 2016. издаје пет солистичких албума за ПГП РТС.

Године 2014. изводи радијски солистички концерт за  РТ Војводине у Новом Саду, а 2017. одржава солистички концерт у Kоларчевој задужбини са оркестром “Станислав Биницки” и тамбурашким оркестром РТ Војводине.

Статус истакнуте уметнице добија 2018. године од удружења естрадних уметника Србије.

Исте године одржава солистички концерт у културном центру Гастеиг у Минхену и добија значку града Београда за достигнућа у свом раду.

Београдско пролеће

Јелена Влаховић

Јелена Влаховић, рођена у Београду на Дорцолу  22. 7. 1983. Са 3 год кренула на балет, са 6 у музичку сколу. Заврсила гимназију Свети Сава. По струци је логопед.

Почела да се бави певањем пратећих вокала 2005. Прво са Јованом Маљоковицем, Биг бандом РТС-а, Александром Kовач,  Дадом Топићем, Влатком Стефановским. Kасније 2010. улази у бенд Владе Геогриева и остаје ту до 2015.године. Паралелно је радила са доста музицара почев од Бисере Велетанлић и Васила Хаџиманова, Саше Kовачевића, Ане Николић, Јелене Kарлеуше, Наташе Беквалац, Министарке, Лексингтон. Такође, певала је пратеће вокале и у студију по потреби.

Учествовала је први пут на Песми за Евровизију 2023. Године са песмом Kао гром из ведра неба.

Дуги низ година ради акустичне и бендовске свирке.

Београдско пролеће

Кристијан Кики Рахимовски

Кристијан Кики Рахимовски на музичку сцену је ступио још 2001. године као певач загребачке групе “Raspashow”, с којом је 2006. године наступио и на “Dori”, те с којом је био номинован и за Порин за најбољи дебитантски албум. Са њима је наступао пуних седам година, а затим је одлучио да започне соло каријеру.

На његовом првом соло албуму “Сто година” ( 2011) нашли су се хитови попут “Откад те волим“, “Сто година”, “Студени” и др. Такође је учествовао на бројним фестивалима у региону и на некима од њих постигао запажен успех.

Године 2013. направио је дискографску паузу и посветио се писању музике за документарни ТВ програм и писању за друге извођаче.

Пет година касније се враћа с великим хитом „Стопала“ за који је номинован на MAC Awards за песму године. Затим 2020. издаје нови солистички албум, под називом „Стопала“ на којем се налазе бројни хитови.

🎶 На Београдском пролећу 29. априла у Комбанк дворани извешће композицију “Атлантида”.

Београдско пролеће

Ладо Лесковар

Владимир Ладо Лесковар је певач забавне музике. Са музиком и сценом се
дружи од ране младости.
Снимио је више од 300 песама у стилу шансоне. Играо је и у неким словенским
и страним филмовима и представама. Први филмски наступ имао је у филму
Кекец (1951. године). Након завршене ниже гимназије уписао се на Поморско
средњошколско одјељење у Пирану, гдје је дипломирао 1961. године. Његово
прво признање у музичкој групи освојило је 1963. године на словенским
попевкама на Бледу. На Опатијском фестивалу 1964. године осваја прво место
са чувеном баладом Потражи ме у предграђу. Са песмом Све руже света је
представљао Југославију на Песми Евровизије 1967. године и заузео осмо
место. Као новинар у уреднику радио је на РТВ Словенија. Од 1998. године је
словенски амбасадор УНИЦЕФ-а.
На Београдском пролећу у Комбанк дворани 29. априла извео је песму
БЕОГРАД ТИ И ЈА, док ће 2023. године наступити са Бором Ђорђевићем са
песмом “ВЕРИЦА“.

Београдско пролеће

Милан Бујаковић

Милан Бујаковић је рођен у Београду 1987. године.Још од малих ногу показује интересовање за музику, глуму и сценски наступ.Похађао је часове соло певања и учио да свира гитару. Учествовао је на многим аматерским такмичењима у певању и освајао награде. Од седамнаесте године се професионално бави музиком.Победник је музичког шоу-програма „Нове Наде Qуеен Естраде“ 2006. које се одржавало у Бањалуци. Након тога је учествовао на многим музичким фестивалима као што су:„Први Аплауз“ Бања Лука,„Златни акорди“ Kовачица,„Интернационални фестивал ПанМусиц“ Панчево,„Радијски фестивал – Радио С“ Београд,„Макфест“ Скопље,„Беовизија 2020“ Београд…Учествовао је и на овогодишњој „Песми за Евровизију 2023“На Беовизији 2020. је учествовао у финалу са песмом „Нити“ која је била веома запажена и прихваћена од стране публике и стручног жирија.Бавио се глумом преко 10 година у аматерском позоришту, радио је и на синхронизацији неколико цртаних филмова тако што је „позајмљивао“ глас цртаним ликовима. А радио је и као водитељ у музичким емисијама.Са својим бендом, већ дуги низ година, наступа широм Србије и Европе.

Београдско пролеће

Милена Вучић

Прво музичко искуство имала је у дечијем хору Звијездице. Током основне и средње школе професионално се бавила плесом, учествовала на многобројним приредбама и плесним фестивалима. Са песмом ЗОВИ МЕ, аутора Мирсада Серхатлића, учествовала је на дечијем фестивалу “Златна стаза”. Запажена је на “Интро караокама”, након којих постаје члан женског састава Негре. Kао група на националном такмичењу за песму Евровизије 2004. године у Сава центру, освајају друго мјесто и срца публике. Исте године на фестивалу у Херцег Новом освајају „Бронзану сирену“. Њена соло каријера наставља се 2006. године учешћем на избору за црногорског представника за Еуросонг, на коме се појављује и у финалној вечери. Ова година означиће преокрет у њеној каријери, јер њено учешће на фестивалу “Сунчане скале” са песмом “ДАЛ` ОНА ЗНА” отвара пут ка даљем раду и успону. Учешће на овом фестивалу, представља њен лични успјех, али и куриозитет самог фестивала. Овај фестивал јој је донио престижну “Принчеву награду”. Година 2006. обиљежила је почетак рада на њеном првом ЦД-у, али израду и промоцију видео клипа за песму “ИНДИЈАНА”. Те године добија награду за певачицу године на црногоском Монтефону, као и за хит године за песму “ДАЛ’ ОНА ЗНА”. 2007. је изасао њен први ЦД у издању “City records”, на коме је аутор већине песама и продуцент албума Жељко Јоксимовић. Те године је освојила награде широм региона за хит године са песмом “ЛУЧЕ”. Током наредних година наступала је успјешно у Црној Гори и Србији. Такође, била је и гост на концертима Жељка Јоксимовића у Србији, Босни И Херцеговини, Македонији. 2008. године осваја Радијски фестивал у Србији, са пјесмом “СТЕРЕО ВЕЗА”, која постаје велики хит. Те вечери осваја и награду публике, као и награду за најбољи сценски наступ. 2009. године је снимила пјесму „БЕСМРТНА“, на позив Александра Милића, и тако била гост на његовом албуму „Милиграм“, који је био један од најпродаванијих те године.

Ове године објављује други албум, у дигиталном издању, који ће током године промовисати спотовима, гостовањима и концертима. Током своје каријере наступала је на престижним концертима, ивентима, као и на трговима у Врњачкој Бањи, Чачку, Скопљу, Бару, Петровцу, Подгорици, Будви, Херцег Новом, Тивту, Бијелом Пољу и широм целе Црне Горе.

Београдско пролеће

Милош Стојковић

Милош Стојковић, рођен 01.08.1988. у Лесковцу. Завршио Економску, Медицинску и нижу Музичку школу. Певао у кафићима, кафанама и клубовима, и био учесник Пинкових звезда. Kао мали учествовао и побеђивао на разним певачким такмичењима. 2017 године је досао у Београд да би започео своју каријеру, и остварио своје снове.

Београдско пролеће

Мирна Кошанин

МИРНА KОШАНИН, вокални интерпретатор, текстописац и композитор.
Активно се бави студијским радом као и јавним наступима на нашој музицкој
сцени. Претходне године се у више наврата појављује као аутор разних
композиција наших познатих извођаца као и аутор једне од композиција на
прошлогодишњој Беовизији.
На Београдском пролећу заједно са Ненадом Ћераниćем представиће публици
композицију САМО ЉУБИ МЕ.

Београдско пролеће

Моника Kнезовић

Моника Kнезовић, рођена у Подгорици 1993. године. Потиче из музичке породице чија је трећа генерација.

Завршила је нижу и средњу музичку школу “Васа Павић“ у Подгорици- одсек соло певање, а завршила је и основне и специјалистичке студије на Факултету уметности у Подгорици.

Учесница је бројних музичких интернационалних фестивала  и добитница бројних награда од којих је најновија на фестивалу Охрид Фест (Северна Македонија) који је одржан крајем септембра 2022. године.

Са поносом истиче да је 2022. године у издању РТС-а објавила композицију и видео спот “Молекул“.

Београдско пролеће

Ненад Черанић

Дипломирао је Музичку продукцију са оценом 10, као први у класи на Академији Уметности у Београду, јуна 2011. постао је мастер музичке уметности.

Соло певање је почео учити од 2001. године у режији проф. Милојка Пајевића. Свира клавир, гитару, бубњеве и доста перкусивних инструмената. Поред вокалног извођења, бави се компоновањем, аранжирањем, писањем текстова и продукцијом музике.

Kао аутор и извођач, дебитовао је 2006. године на Радијском Фестивалу и ушао у суперфинале поменутог са песмом „Нек’ падају кише“, која је постала велики хит домаће поп музике.

Објавио је албум под називом „Увертира“ 17. децембра 2008. године. Већински је аутор композиција и текстова на поменутом албуму на којем је угостио велики број врхунских инструменталиста.

На највећем фестивалу поп музике у југоисточној Европи, Славјански базар у Белорусији, 10. јула 2009. године представљао је Србију, као извођач, али и као композитор. Освојио је специјалну награду руског Телекома за најбољи вокал на фестивалу и награду стилиста за наступ.

Ненад Ћеранић је добитник највећег признања које Академија Уметности у Београду додељује, награде Свети Вид, за изузетан допринос култури и уметности.

Добитник је признања, најбоља песма Црне Горе за 2009. годину, на првим Балканским музичким наградама, које су се одржале у Софији и тако се нашао у друштву једанаест најбољих музичара Балкана.

Јула 2010. године, Ненад је добио златну сирену за откриће године, и наступио у ревијалном делу фестивала Сунчане Скале. Децембра месеца 2011. године Ненад је компоновао и написао текст за званичну песму црногорске престонице Цетиње – „Срце ми је покрај Цетиња“.

Јуна 2012. Ненад је постао доцент Музичке академије на Алфа Универзитету. Од Октобра 2013. као доцент почиње да предаје на Метрополитан Универзитету у Београду. Јуна 2022. одбранио је докторску дисертацију – Сфере музике: музичка уметност у системима виртуелне реалности на докторском студијском програму „Дизајн нових медија“ на Универзитету Метрополитан у Београду и постао доктор уметности.

Београдско пролеће

Саша Васић

Саша Васић је рођен у Kрушевцу, 06.јуна 1967.године.

Професионалну музичку каријеру је започео 1992.године као гитариста групе “О’ ђила”

1993.године оснива бенд “Мисија”који престаје са радом 1996.године

1997.године наступа на Будванском фестивалу са својом композицијом “ Једном”, и осваја награду за најбољу интерпретацију.

1998.године, издаје албум “ Без имена” за издавачку кућу “ Kомуна” , исте године наступа као гост на концертима групе “Индеxи”, у Сава центру и Спенс-у у Новом Саду

1999.године одржава два солистичка концерта, први у Српском народном позоришту у Новом Саду, а други у Kоларчевој задужбини у Београду са својим бендом и гудачким квартетом.

  1. године одржава солистички концерт у Синагоги у Новом Саду.

Исте године добија награду за најбољу интерпретацију на Зрењанинском музичком фестивалу

Издаје други албум под називом “ Једном у животу” за издавачку кућу “ Kошава”

2001.године, на Будванском фестивалу за песму “ Kо’ лијана”, аутора Kорнелија Kовача, добија награду за најбољу интерпретацију под називом “ Даворин Поповић”, а аутор Kорнелије Kовач за најбољу композицију.

  1. године, издаје трећи албум под називом “ Kо’ лијана”, за издавачку кућу “ Цитy рецордс”

Исте године се одржавају  два солистичка концерта, један у Српском народном позоришту у Новом Саду, а други у Дому синдиката у Београду.

2004.године на Будванском фестивалу, добија прву награду као композитор за песму “ Бол до лудила” коју је извела Марија Шерифовић.

2009.године  издаје четврти албум под називом “ Можда” за издавачку кућу “ Цитy рецордс”.

Исте године одржава солистички концерт у Позоришту на Теразијама у Београду.

У децембру 2018. године, издаје пети албум, под називом “ Сан” за издавачку кућу “Менарт”

У међувремену се бави писањем музике за друге извођаче, компоновањем за документарне филмове и наступа у позориштима и културним центрима у Србији и Црној Гори.

На фестивалу “ Београдско пролеће”, наступа са својом композицијом “ Отац”.

Београдско пролеће

Стефан Здравковић

Стефан Здравковић, познатији као Принц, или „певачко чудо из Врања“, како су га окарактерисали национални медији, један је од најталентованијих младих извођача у Србији. Рођен у Врању, већ дуго живи и ради у Београду. Професор норвешког језика, првак Србије и вицешампион Балкана у каратеу.

Музиком се бави од 2009. године, а соло каријеру запичиње 2020. године, када је добио главну улогу у представи „Јесус Цхрист Суперстар“, након чега су уследили фестивали у Италији, Белорусији, Литванији, Шпанији, Малти, Бугарској, Kазахстану, где је освајао престижне награде.

Широј јавности је постао познат учешћем у светски познатом схоw-у “ Тхе Воице“ и то у бугарској верзији овог такмичења. Ушавши у топ 12, као странац, поред 4000 учесника, скренуо је пажњу бугарске и српске јавности на себе.

Kрајем 2022. објављује први самостални сингл „Само ми је лепо“ , а почетком 2023. улази у трку за српског представника на Евровизији, с песмом „Цвет са истока“.

Иако је освоjио највише гласова публике на фестивалу „Песма за Евровизију“, у укупном пласману био је други, а песма Цвет са истока је широко прихваћена од стране публике и медија широм региона.

Београдско пролеће

Тијана Богићевић

Тијана Богићевић (Нови Сад, 1. новембар 1981) српска је поп и соул певачица. Представљала је Србију на Песми Евровизије 2017. Још од раног детињства, Тијана је показивала изузетну склоност ка музици, касније је одредивши као свој животни пут. Kао дете је певала на школским приредбама, а док је похађала средњу школу, била је члан хип хоп и денс групе Chess, са којом је снимила неколико демо песама. Почетком своје професионалне музичке каријере сматра 2001. годину, када је упознала Владу Георгиева и почела да наступа са његовим бендом као пратећи вокал. Паралелно са тим ангажманом, оснива алтернативни бенд Сханене, који је убрзо постао један од водећих на клупској сцени. Од 2001. године, сарађивала је са бројним познатим музичарима и извођачима на домаћој музичкој и јавној сцени као пратећи вокал за потребе снимања студијских албума. Тренутно живи и ради у Бостону, САД.

Њено прво учешће као самосталног солисте био је на Беовизији 2009, када се представила са еуропоп песмом Пази шта радиш. У полуфиналној вечери, од 20 песама, заузела је 17. место и није се пласирала у финалну селекцију. Шансу да ступи на евровизијску сцену стекла је као пратећи вокал Данице Радојчић-Нине на Песми Евровизије 2011.

  1. фебруара 2017, уредници Музичке редакције РТС-а донели су одлуку да ће Тијана представљати Србију на Песми Евровизије 2017. у Kијеву (Украјина) са песмом „In too deep”.