ЛАДО ЛЕСКОВАР И БОРА ЂОРЂЕВИЋ, ТИЈАНА БОГИЋЕВИЋ, АНА СТАНИЋ,  КРИСТИЈАН РАХИМОВСКИ, НЕНАД ЋЕРАНИЋ И МИРНА КОШАНИН, САША ВАСИЋ, ЈАСНА ЂОКИЋ,  ИСАК ШАБАНОВИЋ ,  ПРИНЦ, ДАНИЈЕЛ АЛИБАБИЋ,  НЕКА ОД ИМЕНА У „ТРЦИ“ ЗА ПОЧАСНУ ТИТУЛУ ПРЕСТИЖНОГ „БЕОГРАДСКОГ ПРОЛЕЋА“

САОПШТЕНА ИМЕНА 18 ИЗВОЂАЧА КОЈИ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ТАКМИЧАРСКОМ ДЕЛУ ФЕСТИВАЛА 22. АПРИЛА

И овогодишњи конкурс за  обновљено „Београдско пролеће 2023“  пробудио је велико интересовање неафирмисаних аутора, али и већ познатих музичких имена, па је  до последњег дана конкурса, који је трајао од 15. јануара до 15. фебруара, пријављено чак  304 необјављених композиција у поп и забавним аранжманима.

Од данас су позната и имена 18 извођача који ће учествовати у такмичарском делу фестивала у „трци“ за престижну титулу фестивала у организацији мтс Дворане и под медијским покровитељством ТВ Прва и Накси радија.

Листу уметника који ће наступити 22. априла сцени мтс  Дворане чине следећа имена:

ТИЈАНА БОГИЋЕВИЋ / КОМПОЗИЦИЈА „ КРИЛА ОД ДИМА“; МИЛЕНА ВУЧИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „УДОСТОЈИ“; САША ВАСИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „ ОТАЦ“; ЛАДО ЛЕСКОВАР и БОРА ЂОРЂЕВИЋ – КОМПОЗИЦИЈА„ВЕРИЦА“; ИСАК ШАБАНОВИЋ –КОМПОЗИЦИЈА „СВАКОЈ САМ ПО НЕШТО ДАО“; АДИ ШОШЕ – КОМПОЗИЦИЈА„ПУСТО ОСТРВО“, АНА СТАНИЋ – КОМПОЗИЦИЈА„ГДЕ СЕ НЕ ИДЕ“; НЕНАД ЋЕРАНИЋ И МИРНА КОШАНИН – КОМПОЗИЦИЈА САМО ЉУБИ МЕ – КОМПОЗИЦИЈА „САМО ЉУБИ МЕ“ ; ПРИНЦ – КОМПОЗИЦИЈА „ДИВНА“; КРИСТИЈАН РАХИМОВСКИ – КОМПОЗИЦИЈА „СУЗЕ НЕБЕСКЕ“; ДАНИЈЕЛ АЛИБАБИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „ПИТАЈ ГА“, МИЛОШ СТОЈКОВИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „ДОЂИ У МОЈ ГРАД“; ЈЕЛЕНА ВЛАХОВИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „АМАНЕТ“, ДУЛЕ ЛУШИН – КОМПОЗИЦИЈА „ПРСТИ СУДБИНЕ“; МИЛАН БУЈАКОВИЋ – КОМПОЗЦИЈА „МАЛА“; ИВА ЛОРЕНС  – КОМПОЗЦИЈА „СТРАНАЦ“; ЈАСНА ЂОКИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „ САН О ЗАЉУБЉЕНОЈ“; МОНИКА КНЕЗОВИЋ – КОМПОЗИЦИЈА „ЈАКА КАД ЈЕ НАЈТЕЖЕ“

 Подсетимо,  музичари ће се такмичити у категоријама: најбоља композиција, најбољи текст, најбољи аранжман и најбоља интерпретација, које ће доделити Стручни жири,  а публика ће својим  гласовима доделити ПРВУ ДРУГУ И ТРЕЋУ НАГРАДУ ФЕСТИВАЛА.

Саопштавајући имена такмичара, али и пропозиције фестивала, медијима су се обратили: Маја Раковиц, власница и главни и одговорни уредник Накси радија и председница Селекционе комисије и Стручног жирија;  Иван Илић, музички уредник Фестивала Београдско пролеће и председник Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије и Бранко Кланшчек, уметнички директор Фестивала Београдско пролеће.

Иван Илић, који се ове године обрео у улози музичког уредника Фестивала, поручио је : “ Одрастао сам на Београдском пролећу, слушао песме, које су расле са мном колико и ја са њима. Постојао је покушај пре 10 година да се обнови фестивал на челу са нашим драгим Војканом Борисављевићем, и требало је да се зове „Пролеће у Београду“, али морам признати да фестивал који смо тада замишљали није одисао гламуром ,као овај сада“, каже Илић

Маја Раковиц је са своје стране рекла: “  Посебно сам поносна сто је Накси радио део Београдског Пролећа. Ја сам и као мала живела с овим фестивалом, са својим родитељима сам долазила и уживала у песмама. Веома сам поносна што имам могућност да свој укус испољим и што ми је додељена прилика да као председница Стручног жирија и Селекционе комисије изаберем  песме. Није било лако, од толико дивних песама, да се направи ужи избор, па смо дане и сате провели слушајући сваку пажљиво. Срећна сам, такође, и што ће награде доделити публика, јер публика је та која бира најбоље! Дивна ствар овог фестивала је што је он регионални. А највише радује, јер Београд ових дана прича о Београдском пролећу“, истакла је Раковиц.

Бранко Кланшчек је обраћајући се медијима истакао да је песма Тонија Цетинског, која је прошле године однела победу на Фестивалу, сада увелико регионалнои хит. Како је објаснио, то је доказ да је прва награда Фестивала отишла у праве руке.

Прва награда публике додељује се у износу од 300.000 динара, док су друга и трећа награда 200.000 и 100.000 динара, а 4  награде жирија су у износу од 100.000 динара.

Времепловом уназад,  тачно 62 године раније – 17. априла 1961. године на сцени Дворане дома синдиката, данашње мтс Дворане , почео је свој гламурозни живот престижни ФЕСТИВАЛ ЗАБАВНЕ МУЗИКЕ који је сматра се био пандан тадашњем Опатијском фестивалу, као и Италијанском фестивалу у Сан Рему.

ПОДСЕТИМО, ПРОШЛОГОДИШНИ ПОБЕДНИК ФЕСТИВАЛА ГЛАСОВИМА ПУБЛИКЕ БИО ЈЕ ТОНИ ЦЕТИНСКИ С НУМЕРОМ ЧУВАМ ЉУБАВ.